Bodø – en samisk by?

Debatten om Bodøs samiske navn og skilter med dette påskrevet har vært het. Lokale samer mener bestemt at byen heter Bådåddjo, noe den norske majoriteten i området avviser. Kontroversene kulminerte for kun kort tid siden i hærverk og vandalisme, og det ble klart for de fleste at aktivistene fra Bodø har ett og annet å lære av sine artsfrender i Kåfjord.

Men er egentlig «Bådåddjo» et samisk navn? Kan det virkelig stemme at samene, det mest sofistikerte og kultiverte folket på planeten Tellus, har funnet på et stedsnavn som høres ut som en lyd man lager på do? Naturligvis ikke. I det nord-samiske alfabetet (det eneste som er anerkjent av SLF) eksisterer ikke bokstaven Å. Det gjør heller ikke bokstaven Ø. Dermed er hverken Bodø eller Bådåddjo riktig.

For å skyve all tvil unna: Det samiske navnet på Bodø er Guorba Báikaráigi. Dette navnet har vært i bruk i århundrer og er et eksempel på beskrivende stedsnavn etter samisk tradisjon. Direkte oversatt betyr navnet forblåst dritthull, noe alle som har besøkt byen kan kjenne seg igjen i. Alle andre navn er fra og med i dag ulovlige å bruke.

Dette innlegget ble publisert i Sniksamifisering og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Bodø – en samisk by?

  1. ali sier:

    Buuullshit !!!

Legg igjen en kommentar